Ситуацията в България по отношение на цената на газа е

...
 Ситуацията в България по отношение на цената на газа е
Коментари Харесай

Петкова: За първи път взимаме, а не даваме пари

 

„ Ситуацията в България във връзка с цената на газа е нетипична. Някой ще ни връща пари, а нормално ние имаме да даваме. За първото - от дълго време имаме одобрени механизми, само че за второто – нямаме “. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по Българска национална телевизия. Тя призна, че сега няма визия по какъв начин ще се връщат надвзетите суми, само че даде обещание в къси периоди механизмът за е явен.

Той ще се създаде от работна група с присъединяване на всички заинтригувани и тя ще направи бързо предложение към „ Булгаргаз “. Държавното сдружение пък ще взема решение по какъв начин да връщат парите на промишленост и потребителите, за които „ новината за рухване на цените е една доста добра вест “.

Първото съвещание на групата ще е още във вторник.

На 1 април държавният регулатор ще дефинира каква ще е цената на газа за второто тримесечие. Намалението в този момент е 40 % надолу, идващите месеци може да е с 50 %, само че може да е и 20 %, допусна Петкова. Тя изясни, че това зависи от новата формула в съглашението с Русия, в която влизат както стойностите на петролните деривати, по този начин и цената на енергийните европейски тържища.

По отношение на „ Балкански поток “ Теменужка Петкова изясни, че сме спазили всички европейски условия, били сме почтени с американските сътрудници и по тази причина не се чакат изненади.

Важното е, че към този момент имаме диверсификацията на горивото, което се отразява и върху цените на съперниците и във връзка с сигурността на доставките, добави Петкова. Тя съобщи, че няма да има квоти за количества на съветски, азерски и различен газ, който влиза в България.

За нея по-ниските цени, дадени от Газпром, не са подарък, а резултат от 7-месечни договаряния след решението на Еврокомисията във връзка с глобата към съветската газова централа.

Преговорите ги започнахме по-късно, тъй като до края на 2018 година цените бяха по-ниски и не отговаряхме на критериите, разясни тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР